Kupaonica već dugo nije samo mjesto u kojem počinjemo i završavamo dan perući zube i umivajući se. Ona danas predstavlja novo iskustvo uživanja. To je moguće jer postoje brojni materijali i ideje za promjenu, za potpuno ili djelomično renoviranje kupaonice. Sve ovisi što želite i koliko novca imate na raspolaganju. Čak i od maloga prostora pametnim zahvatima mogu se čuda učiniti. U nastavku teksta naučit ćemo Vas kako!

renoviranje_adaptacija_ytong_kupaonice1

Renoviranje kupaonice – kako početi

Bilo da je Vaša kupaonica stara i olinjala od silne upotrebe ili Vam se samo ne sviđa raspored i stil uređenja, radovi na uređenju trebaju ići određenim tijekom. Prvo osmislite što točno želite u kupaonici imati od sanitarija i namještaja. Kakav stil uređenja želite, nešto jednostavno i prozračno ili možda vintage, shabby, prirodno – to je također važno. Potom nacrtajte tlocrt i raspored želja, izrežite iz časopisa inspirativne fotografije, pronađite najbolje materijale i veselite se projektu.

Renoviranje zidova kupaonice

Iza planiranja i projektiranja na red dolaze najgrublji radovi, možda čak i «rušenje» cijele kupaonice. Ako je takav slučaj i kod Vas onda biste trebali ukloniti stare sanitarne elemente, keramičke pločice, bojler, radijator, prozor i drugo što smeta. Možda čak i kakav zid. Ali, ne brinite! Uz naše upute, i uz Ytong materijale, sve ćete sami moći obnoviti. Ovdje pogledajte kako možete izolirati zidove od vlage i plijesni. A ovdje Vam donosimo konkretne zahvate na ugradnji dodatnih zidova, tuš kabine, kade i različitih polica u kupaoni. Izolacija zidova u kupaonici je presudna. Evo još nekoliko obaveznih činjenica oko izolacije zidova. Samo kliknite!

Djelomično renoviranje kupaonice

Ukoliko Vam proračun ne dopušta značajnije zahvate na renoviranju, predlažemo da napravite djelomičnu obnovu kupaonice. Pri tome mislimo na osvježavanje zidova, bilo obradom površina nanovo, bilo lijepim bojama, a također možete obložiti vidljive instalacije i popraviti tuš kabinu ili kadu. Linkovi Vas vode na konkretne savjete vezane uz pojedini zahvat.

Adaptacija male kupaonice

Mala kupaonica može renoviranjem postati vrlo ugodna prostorija. Mala je ako ima između 5 i 15 kvadratnih metara. To znači da u njoj treba iskoristiti svaki raspoloživi centimetar kako bi bio koristan i funkcionalan. No, nemaju sve male kupaonice istu funkciju. One koje sadrže samo WC školjku i umivaonik uglavnom su namijenjene za goste i njihove osnovne potrebe. Korisnici stana ili kuće najčešće koriste kupaonice koje imaju i WC školjku i umivaonik, te tuš ili kadu. Takva kupaonica je posve funkcionalna i može zadovoljiti potrebe ukućana. S obzirom da je teško postaviti zaseban tuš i kadu u maloj kupaonici, oni su obično kao jedna cjelina.

renoviranje_adaptacija_ytong_kupaonice2

Uređenje male kupaonice – par savjeta

Prostor ispod umivaonika iskoristite kao funkcionalan prostor (ručnici, kozmetika…). Pogledajte primjer ovdje. U malu kupaonicu možete postaviti i veće ogledalo kako bi naizgled učinili kupaonicu većom. Zašto ne i preko cijelog zida? Sitnim detaljima možete dobiti dodatni osjećaj glamura. Školjkice u staklenim bocama, kuglice za kupanje sa šljokicama ili kakva lijepa slika, možda nekoliko biljaka u zgodnim ukrasnim posudama – stvorite dojam punoće i sklada. Razmišljajte o svjetlijim bojama pri uređenju kupaonice jer će se prostorija činiti većom i dobit ćete osjećaj prozračnosti. Na kraju, premda se ne čini logičnim, dijagonalno polaganje keramičkih pločica u Vašu kupaonicu davat će manje tjeskoban osjećaj.

Renoviranje kupaonice u novome stilu

Novi, suvremeni stilovi uređenja nameću jednostavnost i lakoću izvedbe. Rezultat renoviranja treba biti takav da u njemu uživaju svi korisnici. Pravila su poznata i na kraju ih sažimamo – blagi i umjereni tonovi boja, lijepe i jednostavne linije kupaoničkih elemenata, nenametljivost, ugodna rasvjeta, moderan dizajn, prirodni, podatni materijali, ukusni detalji.

Novi stilovi u uređenju i oblikovanju interijera nameću sve popularnije velike i prostrane kupaonice, koji uz klasične sanitarije sadrže i namještaj, tekstile i visoku tehnologiju. U kupaonicama se danas, ili u njihovoj neposrednoj blizini, može naći sve više privatnih prostora, poput ograđenog dijela za presvlačenje, garderobe ili posebnog dijela za šminkanje. Tajna super uređene kupaonice je, ipak, u malim luksuznim detaljima, poput ugrađenih visoko tehnoloških rješenja ili, pak, u čistoj estetici pažljivo odabranog i skupog ukrasnog detalja.

Podizanje ekološke svijesti populariziralo je i pametna rješenja u uređenju kupaonice. Toaleti sa dvojnim ispiranjem koji štede vodu zamijenili su staromodne vodokotliće. Najnoviji trend je recikliranje vode iz tuševa.

Sanitarna oprema ima začudni dizajn. Klasični umivaonici zamijenjeni su neobičnima – uz već popularne ravne, jednostavne linije kvadratnih umivaonika, tu su i asimetrični, zakrivljeni, plosnati, valoviti ili umivaonici u boji.

Često se u velike kupaonice uvodi i podno grijanje, a također i mali, ugrađeni hladnjaci. Neprikladnim Vam se čini za kupaonice? Pa, dizajneri misle da bi u takvim malim hladnjacima trebalo držati lakove za nokte, određene lijekove, ali i sve traženije organske kozmetičke proizvode.

renoviranje_adaptacija_ytong_kupaonice3

Adaptacija velike kupaonice u wellness zonu

Dizajn inspiriran centrima za liječenje i odmor, takozvanim spa centrima, odiše luksuzom, urednošću, vrhunskom funkcionalnošću i vrhunskom estetikom. Ideja je okružiti se prirodom! Kada tu ideju pri adaptaciji kupaonice prenosite u svoj prostor pomoći će Vam odabir prirodnih materijala i pločica u teksturama prirodnih materijala i umirujućih, zemljanih tonova. Kamen i drvo dobro se spajaju, Ytong materijali se često upotrebljavaju zbog podatnosti i lake obrade, a najbolji dojam ostvarit ćete pločicama od bambusa. To je i najnoviji trend u dizajnu inspiriranome tradicionalnim japanskim ilustracijama. Njime pretežu detalji poput ružičastog trešnjinog cvijeta i zelenih slavuja na petrolej-plavoj podlozi.

Veliki prostor na raspolaganju u toaletnoj zoni nameće i opciju osobne wellness oaze. Mogućnosti uređenja su mnogobrojne. Predlažemo da investirate u dobru kadu ili tuš, glavne dijelove kupaonice zaslužne za Vašu relaksaciju. Danas su najtraženiji veliki, walk-in tuševi, sa ugrađenim masažerima, parom, kontrolom temperature i audio sistemom. Klasične masažne kade, jacuzziji, i dalje su omiljeni.

Wellness atmosferu ostvarit ćete i tapeciranim ležaljkama, stiliziranim drvenim ormarima i obavezno prigušenom rasvjetom. Ormariće i police ugradite i zatvorite vratašcima kako bi se zadržao dojam urednosti i čistih linija.

Renoviranje kupaonice u industrijskome stilu

Osim wellnessa, popularni trend u uređenju kupaonica je industrijski stil. Njime dominiraju uzorci sirovih materijala, metala i kamena. Detalji su najvažniji kod ovog minimalističkog dizajna, prije svega drške za ormare ili okviri za ogledala u toploj boji bronce. Ona će donijeti dašak topline u otmjen, ali hladan izgled kupaonice. Upotrijebite različite materijale. Njima ćete stvoriti različite efekte, koje ćete percipirati ne samo vidom, već i dodirom, što će dati jednu novu dimenziju «običnoj» kupaonici.

renoviranje_adaptacija_ytong_tus_kabina4

Vintage uređenje kupaonice

Ljubitelji tradicionalnih stilova u moderno se doba često odlučuju za vintage stil u duhu viktorijanskog doba. Sviđa li se i Vama kupaonica uređena na takav način obratite pozornost na izbor materijala i izbjegavajte plastiku, kako biste održali autentičnost. I ovdje su detalji važni pa potražite antikne slavine i ručke na ormarićima, velika ogledala s impresivnim okvirima, a možete kupaonicu ukrasiti i obiteljskim portretima ili umjetničkim djelima.  Također, uređenje u ovome stilu preferira velike, samostojeće kade, smještene na sredini kupaonice. Njih možete i obložiti. Evo kako! Od boja u vintage stilu dominiraju bijela, bež, siva, tamno plava i zlatna, dok su čest izbor i tapete prošarane ornamentima.

Zapnete li Vam renoviranje kupaonice, javite se našem majstoru Deanu. On zna sve odgovore na pitanja oko ove teme. Kliknite ovdje, besplatno je!

 

 

 

 

Ytong DESIGN ploče

Lako obradive uz maksimalnu iskoristivost za vaše renoviranje.

Ytong COMPACT zidne ploče

Velika čvrstoća i precizne dimenzije za vaše renoviranje.