Pregradni zidovi u cijelosti ili djelomično pregrađuju prostor. No, oni nisu dio nosive konstrukcije. Zato ćete za njegovo izvođenje trebati tanje blokove za zidanje, u debljini od 10 do 15 cm. Debljina od 10 cm je dovoljna ako u zid nećete polagati horizontalno instalacije i dodatno ga opterećivati. U suprotnom se radije odlučite za deblju stijenu odnosno 12,5 ili 15 cm, koja će dati i bolju zvučnu zaštitu.

pregradni_zid_795

Spajanje dvaju zidova od Ytonga

Ukoliko su oba zida – osnovni i pregradni – od Ytonga, jednostavno ih povežite pocinčanim elastičnim sidrom. Pogledajte video:

Za izgradnju pregradnog zida trebat ćete:

  • Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 ili 15 cm
  • Ytong tankoslojni mort
  • produžni mort
  • poliuretanska pjena za popunjavanje dilatacija/udubina
  • elastična sidra

Ako ćete u zidu ostavljati otvor za vrata nabavite i montažni nadvoj (iste debljine kao što je odabrana zidna ploča kojom gradite). Nadvoje proizvodimo u dvije dužine 1,2 i 1,5m. Pri odabiru vodite računa da je minimalna dužina nalijeganja nadvoja na zid 10cm. Kako se takav nadvoj ugrađuje pogledajte ovdje. Od alata pripremite lopaticu za nanošenje tankoslojnog morta (iste debljine kao što je odabrana zidna ploča), pilu, miješalicu za pripremu morta i kantu. Za zid bez većih neravnina koristite Ytong glet (masu za izravnavanje), u suprotnom preporučamo tankoslojnu žbuku.

Važne napomene

1. Prvi red Ytong zidnih ploča položite u produžni mort u debljini 1 do 2 cm (1:2:8 =cement: vapno: pijesak). Obvezno morate mazati i vertikalne spojnice tankoslojnim mortom. Gumenim čekićem utisnite zidne ploče u mort i provjerite ravninu. 2. Zidanje nastavite zidarskim vezanjem (najmanje 1/3 uvlake ploče) – nanesite tankoslojni mort na horizontalnu spojnicu, lopaticom rasporedite mort po cijeloj površini te u njega položite sljedeću zidnu ploču. Ne zaboravite da morate tankoslojnim mortom zalijepiti i vertikalne spojnice svih ploča. 3. Svaki treći red zidnih ploča morate pričvrstiti elastičnim sidrom bočno u nosivu konstrukciju. 4. Elastično sidro ćete upotrijebiti i za pričvršćenje svake druge zidne ploče posljednjeg reda pod stropom u stropnu konstrukciju. 5. Ako u Vašem pregradnom zidu imate otvor za vrata, pripremite na potrebnoj visini zida ležaj za montažni nadvoj, vodeći računa o dužini nadvoja i minimalnom nalijeganju od 10cm. 6. Za završnu obradu pregradnog zida preporučujemo korištenje Ytong gleta, ali površina mora biti ravna što znači da morate točno zidati. U suprotnom će biti potrebno upotrijebiti tankoslojnu žbuku. pregradni_zid_1

Postupak završne obrade

Na očišćeni zid, prethodno premazan građevinskom impregnacijom, metalnom lopaticom nanesite glet debljine 2-3 mm, u njega utisnite mrežicu i kada se prvi sloj osuši ponovno nanesite drugi sloj gleta. Struktura mrežice sada više nije vidljiva, a zid je ravan i pripremljen za bojenje.

Spajanje zida od Ytonga sa zidom od drugačijega materijala

Kod pregradnih zidova gdje spajate zid izrađen od Ytonga i zid od drugačijega materijala, potrebno je svaki treći red međusobno sidriti. To ćete učiniti okruglim ili namjenskim pocinčanim elastičnim sidrima, odnosno okruglim željezom koje se stavlja u prethodno izbušeni otvor u tvrđem materijalu i izdubljeni utoru u Ytongu. Spojne utore možete izraditi i namjenskim strugalom. Udaljenost zidova po vertikali može iznositi najmanje 1 centimetar jer se takvi dilatirani spojevi na kraju ispunjavaju poliuretanskom pjenom. Pohvalite se svojim poslom! Fotografije procesa gradnje i konačnog rezultata pokažite svima na našoj facebook stranici. A za konačni izgled Vaših pregradnih zidova imamo zgodne ideje. Pogledajte ih ovdje!

Ytong DESIGN ploče

Lako obradive uz maksimalnu iskoristivost za vaše renoviranje.

Ytong COMPACT zidne ploče

Velika čvrstoća i precizne dimenzije za vaše renoviranje.