Svoj životni prostor, osobito ako u njemu prevladavaju ravne linije, osvježiti možemo raznim detaljima nepravilnih oblika. Tome služe zgodna okrugla ogledala, ali i polukružni zidovi.

No, kako od ravnih građevinskih blokova stvoriti zakrivljeni oblik? S porobetnom to ide vrlo jednostavno jer ga možete rezati i obrađivati.

Na fotografiji je tek jedan primjer. Mogućnosti je mnogo! Recimo, zašto ne  sagraditi i posve okruglu tuš kabinu?! Što god odlučili, u nastavku pročitajte princip rada i pretvaranja ravne u zakrivljenu liniju.

08_zaobljeni_zid

Za izgradnju, primjerice, polukružnog zida trebat će vam:

  • Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 ili 15 cm
  • Tankoslojni mort
  • Produžni mort
  • Poliuretanska pjena za popunjavanje dilatacija
  • Elastična sidra
  • Od alata: pila, lopatica za nanošenje tankoslojnog morta (iste debljine kao što je odabrana zidna ploča), miješalica za pripremu morta, kanta i brusilica

Za završnu obradu gletajte masom za izravnavanje ako je zid bez većih neravnina. U suprotnome nek vam pri ruci bude Ytong tankoslojna žbuka.

Radit ćete kao da gradite i ravni pregradni zid o čemu čitati možete ovdje. Ili, jednostavnije, pratite upute u nastavku teksta.

  1. Polukružni pregradni zid, koji se proteže od poda pa do stropa, izgradit ćete po istom postupku kao klasični ravni pregradni zid, samo što ćete zidne ploče, s obzirom na zaobljenje, piliti na manje dijelove po dužini. Možete sagraditi i niži polukružni pregradni zid koji se od cijelog zida razlikuje po tome što nema sidrenja u strop, samo u nosive zidove.
  2. Sagrađeni zid brusilicom izbrusite kako biste dobili glatku polukružnu površinu.
  3. Zanimljive su i kružne tuš kabine koje će zahtijevati više piljenja zidnih ploča na kratke komade (i time i više lijepljenja), ali finalnim proizvodom bit ćete ponosni.

Ytong DESIGN ploče

Lako obradive uz maksimalnu iskoristivost za vaše renoviranje.

Ytong COMPACT zidne ploče

Velika čvrstoća i precizne dimenzije za vaše renoviranje.