Ytong majstori

Intervju Tomislav Ščurić

Materijal kojeg vole majstori, provjerite zašto.

Intervju s Tomislavom Ščurićem, 30-godišnjim keramičarom po struci koji je svoj zanat izbrusio kod oca, također majstora keramičara. Tomislav iza sebe ima 14 godina bogatog radnog iskustva te se pri radu često koristi Ytongom, materijalom koji ga je oduševio i s kojim uistinu voli i preferira raditi.

Na koji način ste tijekom svog rada uopće došli u doticaj s Ytongom?

• prvi puta je to bilo točno prije četrnaest godina, odnosno kada sam i tek počeo raditi, a riječ je bilo o obzidavanju kade. Moj otac je tada već radio s Ytongom, a ja sam mu bio pomoćni radnik. Tada sam vidio da koristi neki bijeli, veliki blok te sam ga naravno upitao što je to i čemu služi. Otac mi je tada jednostavno objasnio da je riječ o bloku veoma nalik kredi kojom se šara po ulici. Nakon toga sam pratio njegov rad s Ytongom, način na koji reže i postavlja blokove te sam se nakon godinu i pol dana, nakon što sam usvojio sve elemente, okušao i sam u obzidavanju kada.

Zašto baš Ytong?

• definitivno je najlakši materijal za obradu, najžilaviji, trpi udarce te je zvučni i toplinski izolator. Tako na primjer kod masažne kade puno se manje čuje zvuk i brujanje, nego ako se kao obložni materijal uzme plastika, knauf ili nešto treće.

Gdje ga najčešće koristite, kod kojih zahvata?

• najčešće ga koristim za obzidavanje kada, zidanje tuš kabina i polica te gabarita. Najneobičniji posao koji sam obavio s Ytongom bila je kuhinja, točnije zidanje ugradbenih elemenata i donjih ploča. Ideja je došla od samog klijenta koji me upitao može li se to uopće napraviti, na što sam mu odgovorio da je itekako moguće. Naposljetku je sve ispalo na obostrano zadovoljstvo.

Preporučujete li kada Ytong svojim klijentima?

• uvijek i stalno, posebice jer stvarno volim raditi s njim. Također, još nisam vidio nigdje, niti sam upoznao ijednog majstora koji radi takve stvari. Uzmimo za primjer ormare koje zidam visine 2,50, znači govorimo o elementima koje nećete naći nigdje za kupiti ili da se negdje prozvode. Na taj način klijent dobije originalan proizvod ručne izrade, a sam postajem prepoznatljiv po specifičnom načinu rada.

Koliko su općenito klijenti upućeni u Ytong i kakve su njihove reakcije?

• ljudi su jako slabo upućeni o kvalitetama Ytonga. Najčešće znaju o kojem se materijalu radi, ali konkretne karakteristike su im nepoznanica. No, ima i onih koji prvi puta vide materijal kada im donesemo ploču i počnemo obzidavati kadu. Tada imaju tisuću pitanja i sve im je interesantno.

Dolaze li vam klijenti sa već odabranim materijalima ili ih Vi sami preporučujete?

• klijenti me većinom angažiraju da im renoviram stanove ili samo kupaonicu. Tada im ja predlažem najprikladnije materijale što se tiče ljepila, keramike, ploča i slično. Tako na primjer ako imaju perilicu rublja, predložim da ju obučemo u Ytong i napravimo ormarić iznad. Naravno, svi prijedlozi ne prođu. Pojedinim klijentima sprovedem neku svoju ideju besplatno, nešto kao poklon, samo zato da bih mogao reći da je to mojih ruku djelo. Ipak se dobar glas daleko čuje…Naposljetku, najviše poslova dobijem upravo zahvaljujući usmenoj preporuci.

Iako volite raditi s Ytongom, koji su mu nedostaci po Vašem mišljenju?

• nema nedostataka, moje osobno mišljenje je da ne postoji niti jedna mana. Za posao koji ja obavljam, točnije ugrađivanje elemenata, uistinu ne postoji nikakav nedostatak. Možda jedino malo što se tiče cijene, ali gledajući s aspekta kvalitete, smatram da je zanemarivo. Također, opet je količinski gledajući jeftinije za upotrebu pri zidanju nego cigla koja zahtjeva špric, žbuku i dodatne materijale.

Sami obavljate sve radove ili imate pomoć?

• ima nas po potrebi, ovisno o količini posla. Samostalan sam majstor, ali kada imam velike poslove uvijek nas je, tri, četiri ili pet izučenih majstora, i to su svi takoreći priozašli iz očeve radionice. Većinom adaptacije i kupaonice radim sam, a kada su zgrade u pitanju, onda smo tata, brat i ja te po potrebi još jedan ili dva majstora.

Radite li samo u Hrvatskoj ili i u inozemstvu?

• radim po cijeloj Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji…Radili smo jednom investitoru kupaonicu na Hvaru i toliko mu se svidjela da nas je zamolio da mu napravimo i kupaonicu u Francuskoj. Morali smo odbiti jer nam se financijski nije isplatilo. Drugo je kada radimo velike projekte poput hotela, hostela i stambenih zgrada.

Rekli ste da živite u stanu, ima li Ytong elemenata i tamo?

• naravno, radili smo kade, ugradbeni zidić, umivaonik i pregrađivali smo zid. Trenutno nagovaram mamu da joj napravimo kuhinju od Ytonga. U planu mi je i gradnja obiteljske kuće koju bi volio sagraditi od Ytonga.

Dakle, koristili biste Ytong ne samo u renoviranju već i kod gradnje kuće?

• moj otac i ja imamo u planu već godinama sagraditi kuću isključivo od Ytonga, i tu želju ćemo sigurno ostvariti. Uvjeren sam da ćemo na taj način, koristeći Ytong kao osnovni materijal, uštedjeti na brojnim drugim stvarima. Tako iznutra neće biti potrebno žbukanje, a s vanjske strane neće biti stiropor ili neke druge izolacije. Materijal je lak za obradu i omogućava brzu izgradnju, što znači da konstrukciju kuće možemo obaviti sami i to u svega, prema mojim procjenama, 15 dana. Ukratko, smatram da je cijeli proces mnogo lakši i jednostavniji nego klasična gradnja. A o uštedama života u takvoj kući i režijama, da ne priča.

Mogli bismo Vas nazvati i celebrity majstor, radili ste kod dosta poznatih klijenata?

• da, radili smo dosta poslova za neke poznate ličnosti. Među ostalima, riječ je o Severini, Davoru Šukeru, Pericu Bukiću, Zvonimiru Bobanu, Davoru Meštroviću, Goranu Grgiću… Slobodno ih možete navesti, vjerujem da su zadovoljni mojim radom.

Više o radovima Tomislava Ščurića: FACEBOOK

Kontakt broj: 095 848 1396

Ytong DESIGN ploče

Lako obradive uz maksimalnu iskoristivost za vaše renoviranje.

Ytong COMPACT zidne ploče

Velika čvrstoća i precizne dimenzije za vaše renoviranje.