Cijene energenata samo su jedan od razloga da ozbiljno razmislite treba li i Vama bolja izolacija zidova. U klimatskoj zoni u kojoj izmjenjuju vruća ljeta sa hladnim zimama i kišnim proljećima i jesenima, izolacija zidova se dugoročno i višestruko isplati.

Osnovni cilj je jasan –što više smanjiti ukupnu potrošnju energije koja osigurava povoljnu unutarnju klimu stana ili kuće. Dobra i pravilno postavljena termoizolacija može smanjiti troškove grijanja i preko 30 posto. Osim toga, izolacija zidova štiti građevinu od propadanja jer sprječava kondenziranje vlage na unutrašnjosti zidova. Multipor je odličan termoizolator, zidovi izolirani s njime «dišu», a time se suzbija pojava plijesni i ozbiljna oštećenja do kojih može doći vremenom, ovdje pogledajte kako njime spriječiti spomenute neugodnosti.

multipor_izolacija_zidova

Izolacija vanjskih zidova s vanjske strane

Učinkovita izolacija vanjskih zidova ovisi o izboru kvalitetnog termoizolatora, debljine izolacijskog sloja i stručnog i pravilnog postavljanja i ugradnje. Termoizolacija se po pravilu postavlja sa vanjske strane strane fasadnih zidova. Ovdje Vam donosimo zoran primjer kako to jednostavno učiniti s Multipor pločama. One apsorbiraju zvuk i pri «kucanju» zid ne odzvanja!

Za izvođenje vanjske termoizolacije s Multipor proizvodima bit će Vam potrebne ploče odgovarajuće debljine, Multipor laki mort i mrežica od staklenih vlakana, te sidreni vijci za pričvršćivanje ploča od kojih ide 1 na jednu ploču. Međutim, na uglovima zgrade, zbog većih brzina vjetra, potrebno je jednu ploču učvrstiti s 2 sidrena vijka. Na taj način postavljena, izolacija vanjskih zidova omogućava, prije svega, da se zidovi zimi iznutra zagriju, no istovremeno onemogućava emitiranje topline u vanjski prostor. Izolacija zidova kuće trebala bi osigurati uvijek tople i suhe zidove.

U našim uvjetima debljina od najmanje 5 cm je zadovoljavajuća kada se koriste standardni materijali za termoizolaciju zidova. Kada se radi o potkrovljima u kojima se boravi, potrebno je kose krovne površine izolirati slojem od najmanje 10 cm, a ravne krovove sa najmanje 15 cm termoizolacije.

Završna obrada termoizolacijskim sustavom Multipor, koji je prirodan i trajan, obavlja se jednostavno. Nanesete nazubljenim gleterom 5 mm debeo sloj Multipor lakog morta. Zatim u sloj morta utisnete mrežicu od staklenih vlakana i na to nanesete silikatnu ili završnu mineralnu žbuku. Pri tome se pridržavajte uputa proizvođača.

Izolacija vanjskih zidova s unutrašnje strane

Kod starijih stambenih zgrada, u uvjetima kolektivnog stanovanja, jedini način da stan termički izoliramo izvana jest adaptacija cijele zgrade. To je, nažalost, često teško izvedivo jer treba prikupiti znatna sredstva i uključiti sve stanare zgrade u taj poduhvat. U ovom i u drugim slučajevima kad nije moguće postaviti izolaciju vanjskih zidova, izvodi se lokalna izolacija vanjskih zidova s unutrašnje strane. Kada se izolacija obavlja s Multipor pločama parna brana nije potrebna. Prije nego se odlučite izvesti unutrašnju izolaciju provjerite je li zid zaštićen od atmosferskih utjecaja, posebice od utjecaja jakih vodoravnih udara kiše. Ako nije, to najprije osigurajte! Zatim, zid mora biti zaštićen i od kapilarnog toka vlage iz tla i temelja. Uvjeti gradnje, fizički, te klimatski uvjeti moraju biti jasno određeni. Podloga mora biti tvrda i nosiva i prikladna za ugradnju unutarnje izolacije, a strukturni sastav korištenih elemenata trebao bi biti kompatibilan.

multipor_izolacija_zidova_prikaz

Slika 1 – Multipor izolacija vanjskih zidova s unutrašnje strane

Slika 2 – Multipor izolacija vanjskog zida s vanjske strane

Izolacija unutarnjih zidova

Izolacija unutrašnjih zidova ni po čemu ne zaostaje za vanjskom izolacijom u uspješnom sprječavanju gubitka topline. Naprotiv, često je unutrašnja izolacija jedini način izolacije, osobito kod starih zgrada ili fasada zaštićenih spomenika. Ona je i povoljnija jer treba manje materijala, a svatko je može i sam postaviti. Mi Vam ovdje dajemo primjer i upute kako to učiniti. Za izvođenje unutrašnje termoizolacije bit će Vam potrebne Multipor ploče odgovarajuće debljine, Multipor laki mort, te mrežica od staklenih vlakana. A možete li, osigurajte si i prikladne alate. Evo koje!

Između Multipor ploča kao unutrašnje izolacije i postojećeg zida ne smije biti nikakve šupljine kako bi se spriječilo strujanje zraka i stvaranje kondenzata. Kod svježe nanesenih masa za izravnavanje pridržavajte se propisanog vremena sušenja te samo kad je površina suha smijete započeti sa ugradnjom ploča. Izolacijske Multipor ploče nije potrebno dodatno pričvršćivati sidrenim vijcima.

Svakako imajte na umu da je izolacija unutarnjih zidova prikladna u prostorijama koje se povremeno koriste poput spavaće sobe, one za hobi, za goste ili tavan. Prostorije koje imaju unutrašnju izolaciju brže se zagriju. Debljina materijala iznosi 10 cm, stoga morate računati s određenim gubitkom prostora. Materijal koji koristite za izolaciju utječe na mikroklimu prostorije, zato prednost dajte ekološki prihvatljivim materijalima kao što je Multipor. Kako se njime izolira zid uvjerite se ovdje.

Kod postavljanja termoizolacije sa unutrašnje strane trebalo bi izolirati i unutarnje zidove koji su u vezi sa fasadnima kako bi se spriječio nastanak gljivica i plijesni.

Izolacija zidova na tavanu i krova

Pravila za izolaciju zidova s vanjske i unutarnje strane mogu se primijeniti i na izolaciju krova i tavanskog prostora, pa i stropova. Možda će Vam u poboljšanju izolacija kuće biti potreban novi krov. Evo rješenja ovdje! Stropove koji su stari i trošni možete jednostavno zamijeniti ovako, a podrumske prostorije, točnije strop u njima izolirajte na ovaj način.

Spojna mjesta izolatora ne smiju biti propusna, niti se smiju dozvoliti pukotine i oštećenja. Instalacijske cijevi trebale bi se nalaziti sa unutrašnje strane izolatora tako da se voda u njima ne bi zamrzavala.

Polaganje Multipor mineralnih izolacijskih ploča na stropne i krovne ploče izvodi se lakim mortom. Parna brana nije potrebna. Izolacijski slojevi debljine veće od 20 cm polažu se dvoslojno, a međusobno lijepljenje također se obavlja Multipor lakim mortom.

Minimalna debljina toplinske izolacije na krovu iznosi 10 cm. Izolacijske ploče ugrađuju se tupim spojem bez lijepljenja uzdužnih i poprečnih fuga.

Iznad toplinske izolacije treba ugraditi vodonepropusnu, a paropropusnu foliju koju se na probojima i priključnim područjima treba spojiti po pravilima krovopokrivačkog zanata.

Izolacija zidova oko prozora

Pored nekvalitetno izvedenih građevinskih radova, ne-izolirani zidovi i podovi uz previsoke prostorije, te neispravni prozori i vrata značajno doprinose gubitku topline. Konstantno strujanje hladnog zraka stvara neugodan osjećaj. U prostorijama bez propuha, sasvim suprotno, osjećat ćemo se ugodno tijekom zimskih dana i kada je temperatura vani samo nekoliko stupnjeva niža. To automatski znači uštedu energije.

Zato, ako Vam vrata i prozori ne «dihtaju» dobro, zamijenite ih. Evo kako! A ako Vam se plijesan skuplja oko prozora, promijenite i nadvoje. Postoje na tržištu već gotovi elementi. Pogledajte ovdje. Za vrijeme ljetnih vrućina, sprječavanje nekontroliranog strujanja zraka omogućava da se svježina akumulirana tijekom noći duže zadrži u prostoriji.

 

Izolacija zidova opširna je tema i njezina izvedba dosta ovisi o konkretnom slučaju. Imate li kakva dodatna pitanja ili Vam nešto oko izolacije vanjskih i unutarnjih zidova nije jasno, obratite se našem majstoru! Pronaći ćete ga ovdje. Kliknite, besplatno je!

Ytong DESIGN ploče

Lako obradive uz maksimalnu iskoristivost za vaše renoviranje.

Ytong COMPACT zidne ploče

Velika čvrstoća i precizne dimenzije za vaše renoviranje.