Ideje za renoviranje u domu

Kako kreativno urediti dom?

Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima?

Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima?

Kondenzacija na prozorima je česta pojava koja se javlja u mnogim domovima. Često se misli da je to uzrokovano zbog loše kvalitete prozora, ali to ne mora nužno biti uzrok.     Kako se kondenzacija javlja?   Kondenzacija se događa kada topli zrak pun vodene pare dolazi u dodir s hladnom površinom, zbog čega se temperatura zraka odjednom naglo spušta i uzrokuje konzdenziranje na površini. Budući da su prozorske površine najmanje izolirana područja kuće, kondenzacija se prije svega događa na ovom području. Kondenzacija na prozorima povezana je sa sljedećim čimbenicima: 1. vanjska temperatura 2. unutarnja temperatura 3. relativna vlažnost zraka Od navedenih čimbenika na koje se može utjecati je unutarnja temperatura i unutarnja relativna vlažnost zraka.     Kako održavati ispravnu relativnu vlažnost zraka?   Da biste imali nadzor nad vlažnosti zraka možete koristiti hidrometar. Hidrometri ili vlagometri su jeftini i lako se mogu pronaći u trgovinama. Postoje određene životne navike koje se mogu usvojiti kako bi se smanjila količina vodene pare koja se oslobađa u zraku, smanjujući relativnu vlažnost zraka: osigurajte dobra odvod zraka prilikom kuhanja i tuširanja kraće se tuširajte tijekom zimskih mjeseci kako bi smanjili količinu vlage u zraku držite manje biljaka u kući nemojte prekrivati prozore roletama ili zavjesama osima ako to ne morate držite otvorena vrata svih prostorija u kući kako biste osigurali dobru cirkulaciju zraka izbjegavajte velike promjene u sobnoj temperaturi. Također, moguće je smanjiti relativnu vlažnost u kući tako da osigurate kvalitetnu termoizolaciju unutarnjih i vanjskih zidova.     Fenomen kondenzacije je sezonski problem koji nastaje kada vrijeme postaje vrlo hladno. Prije nego vas zadese hladni zimski dani pobrinite se da vam...
Renovirajte za energetsku učinkovitost vašeg doma

Renovirajte za energetsku učinkovitost vašeg doma

Renoviranje je odličan način kako biste podigli kvalitetu života na višu razinu te kako biste uštedjeli novac. Ukoliko ste odlučili renovirati postojeći objekt koji već posjedujete ili ste u procesu kupnje stare kuće koju planirate renovirati, svakako bi bilo dobro proći kroz određene faze prije nego krenete u ulaganje.   Provjerite trajnost i kvalitetu postojeće kuće Ako planirate kupiti kuću kojoj je potrebno renoviranje, tada provjerite koliko je kuća stara, kakve su joj instalacije, koliko su zidovi sigurni, da ne bi došlo do urušavanja krova i slično. Ako je kuća kvalitetno izgrađena a potrebni su joj samo određena renoviranja koja su dugoročno isplativa, tada je pametno utrošiti nešto više novca kako bi se kvaliteta života podigla.   Postavite proračun Nakon što ste napravili istraživanje, vrijeme je da postavite proračun. Ne morate potrošiti svo bogatstvo da biste transformirali svoju kuću u ono što želite. Probajte prvo krenuti s promjenom ručki na vratima, novom bojom na zidovima i novim svjetlosnim elementima. S vremenom povećajte proračun i uložite u energetsku izolaciju zidova. Kako bi uštedjeli na ulaganju i u dugoročnom smislu dobili povrat uloženih sredstava u obnovu kuću, obnovite unutarnje ili vanjske  zidove kuće.   Razmišljajte dugoročno Ako planirate ostati u svojoj kući do kraja života, tada svoju kuću možete obnoviti i urediti na svoj način kako bi ona održavala vaš stil života i osobnost. S druge strane, ako mislite u kući živjeti kratko ili samo određeni niz godina, tada renoviranje radite da bude prilagođeno demografskom okruženju u kojem se kuća nalazi, kako biste je jednog dana lakše prodali.   Napravite dodatni prostor   Ne morate uvijek proširivati kuću da biste stvorili...
Staklo – odlična zamjena za keramičke pločice

Staklo – odlična zamjena za keramičke pločice

Staklo na kuhinjskom zidu, odnosno staklene ploče između donjih kuhinjskih elemenata i visećih, trend je u uređenju interijera kojeg su isprobali mnogi. Staklom su zadovoljniji nego postavom keramičkih pločica.

Ugodan dom bez pretjeranih detalja

Ugodan dom bez pretjeranih detalja

Ugodan dom bez pretjeranih detalja nije tako teško postići. Dovoljno je držati se, osobito u uređenju interijera, nekoliko naputaka stručnjaka.

16 vječnih ideja za proljetno osvježenje doma

16 vječnih ideja za proljetno osvježenje doma

16 odličnih ideja za vas i vaš dom! Postoje mali i relativno jeftini “trikovi” uz pomoć kojih možete, dolaskom proljeća ili nekog drugog godišnjeg doba, u svoj dom unijeti svježinu. Mi donosimo 16 takvih!